poniedziałek, 19 września 2016

Ryż z owocami

"Fit życie" jest od dawna moim życiem... ale chyba tylko przez syndrom szwedzki. Nie podążam za modą - chcę po prostu zachować zdrowie, a jeśli to dziś jest w modzie, to mam nadzieję, że ta moda będzie już zawsze na topie :). Ale tak szczerze - gdybym nie dopuszczała rozsądku do głosu i żyła żołądkiem - nie mieściłabym się w drzwiach. Podwójnych.
O śniadaniach także napisano już chyba wszystko co można było, więc... ja dodam tylko przepis na smaczne, zdrowe, słodkie śniadanie, które zjedzą także dzieci. To taka miła alternatywa, dla owsianek, kiedy nie można już na nie patrzeć... ;) 

2 porcje:


100 g ryżu pełnoziarnistego
2 małe jabłka
2 małe gruszki
łyżka pestek dyni
cynamon
50 ml mleka 
150 ml wody


Ryż opłukać i zalać wodą z mlekiem. Gotować 15 minut i dodać pokrojone owoce, dusić pod przykryciem aż cały płyn wsiąknie w ziarna. W zależności od preferencji - owoce można dodać później, pod koniec gotowania ryżu, będą bardziej jędrne. 
Dosypać kilka szczypt cynamonu do smaku, posypać pestkami dyni.

Przygotowanie to około pół godziny - długo - ale ryż też gotuje się sam, nie trzeba nad tym stać, więc... śniadanie idealne jeśli wstajemy o czasie ;) 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz